torstai 12. helmikuuta 2015

Tokokermaa ja haukankatseita


Viime viikonloppuna oli muutamalle nykyiselle ja entiselle Tehisläiselle tärkeä päivä. Tokon Valmennusrenkaan näyttökokeet Lahdessa. Näyttöön osallistuneet olivat melko kuumottavassa tilanteessa, kun pääsivät tekemään koemaista suoritusta lähes koko Suomen tokokerman katsellessa silmätarkkana valmiina nappaamaan jokaisen vinon perusasennon, noutokapulalle ryysäilyn ja käskyjen ennakoinnin. Pyrkijöistä kuitenkin vain muutama tulee pääsemään renkaaseen tällä kertaa ja muiden osaksi tulee treenata lisää ja yrittää myöhemmin uudelleen. 

Toinen poppoo Tehisläisistä puolestaan vietti viikonloppua Ojangossa Riitta ja Pekka Korrin tokokoulutuksessa. Minulle ja Iisille Korrien koulutus oli todella antoisa ja sainkin pohdittavaa niin omista palkkaustavoista aina koiran mielenhallintaan saakka.  Myös muiden koirakoiden seuraaminen oli opettavaista ja erityisen mukavaa oli nähdä tutut Tehiksen koirakot Korrien haukansilmien alla.  

Usein sanotaan, että tokokoiran koulutuksessa kannattaa iloita matkasta kohden omia päämääriä. Muistakaa siis nauttia treeneistä ja erityisesti kivoista treenikavereista, hulvattomista leirimuistoista, onnistuneista kisoista. On varmaa, että tälle matkalle tulee mahtumaan myös epäonnea, koiran sairastelua, kisoja ilman tulosta, nollattuja liikkeitä, ylipäänsä pienempiä ja suurempia takaiskuja. Kuinka tällaisten iskujen jälkeen pääsee takaisin normaaleihin treenikuvioihin ja ennen kaikkea kuinka oman päänsä saa selvitettyä ja tilanteen nollattua?

Helsingin Sanomien Torstai-liitteessä 12.2.2015, oli hyvä artikkeli pettymyksistä ja niistä selviytymisestä. Jutussa haastatellulle hiihtäjälle joku joukkuetoveri oli sanonut, että ”tämän työn sisällöstä 90 prosenttia on pettymistä”.  Nuori urheilija kuvasi osuvasti tilannetta, kun ei ollut mahtunut maajoukkueeseen: ” Tuli tyhjyyden tunne. Muutamana aamuna heräsin, eikä ollut motivaatiota tehdä mitään”. Sellaista on huippu-urheilu, myös koiramaailmassa. Tähdätään korkealle, treenataan paljon, toivotaan kuuta taivaalta. Ja vain harva, vain äärimmäisen pieni prosentti, onnistuu ja saavuttaa päämääränsä, voittaa ja palkitaan. Loput pettyvät- ainakin hetkellisesti.

Suomalaista mentaliteettia luonnehdittiin jutussa erään finladiapalkinnolle ehdolla olleen kirjailijan sanoin: "Meillä on vahva salassa suremisen perinne...On myös kulttuureja, joissa epäonnistuminen on sallitumpaa. Voidaan ajatella, oho, metsään meni, mutta otetaampa uusiksi. Meillä on taipumus ajatella, että otetaan joko kultamitali tai sitten mennään hirteen".

Muistan itsekin viime vuonna yhden isomman kisan jälkeen, kun kävelimme koiran kanssa loppujäähdyttelylenkkiä. Kyyneleet tulivat silmiin väkisin. Vaikka olimme joukkueena menestyneet, olin henkilökohtaisesti hävinnyt. Tai siltä minusta tuntui. Olimme suorittaneet aivan oman tason alittaen ja niin paljon, kun sitä yhtä koetta varten olikin treenattu ja millaisia odotuksia minulla oli ollut. Koirani taas ei murehtinut kisakentältä poistumisen jälkeen mitään. Sen mielestä oli vain ihanaa päästä kaiken hälinän ulkopuolelle varjoiseen metsään ja uimalammikolle uimaan.  Se nappasi maasta kepin ja hyppäsi tassuillaan vatsaani vasten innostaen minua vetoleikkiin ja viskaamaan kepin järveen. Siellä se pulikoi mistään mitään murehtimatta. Pian sain itsenikin koottua ja kisapaikalle palattuamme muiden juhlatunnelma tarttui minuunkin, kun selvisi, että yhteispisteemme riittävät joukkuepronssiin.


Helsingin Sanomien jutun nuorella urheilijalla on keino hallita pettymistä, mennä asian yli. Mielestäni tämä sama keino sopii hyvin myös meille kaikille tokoilijoille. Muistetaan kuitenkin olla reiluja eikä pureta pettymystä koiraan vaan koulutetaan itse paremmin. Epäonnistuneet kokeetkin ovat kuin valmis lista uusia treenin aiheita. ”Se on kuitenkin aika helposti käsiteltävä asia: ottaa vain uuden tavoitteen ja ryhtyy tekemään töitä sen eteen. Pettyneenäkin pitää keskittyä treenaamaan. Treeni omien ajatusten kanssa on parasta terapiaa.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti