sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Kun kisaaminen jännittää...


Etukäteen se tuntuu aina hyvältä idealta. Saahan siitä paljon motivaatiota ja selkeän tavoitteen, aikataulun treeneille, deadlinen johon mennessä kaiken pitää olla valmista. Innokkaana tutkii kalenteria ja vaihtoehtoja. Hiekkakenttä vs nurmikenttä? Mikä tuomari? Aamukoe vs iltakoe? Oman seuran järjestämä vai aivan vieras paikka? 

Sitten ensimmäisen kerran vatsa kääntyy ympäri, kun huomaa kisakirjeen saapuneen sähköpostiin. Nyt se on todellista ja lähellä.  Sitten tulee vikat treenit ennen koetta. Nyt pitäisi jäädä hyvä mieli itselle ja koiralle. Ei saa mogata, ei tapella tai väännetä enää mistään. Tärkeää on fiilis. Jos se on hyvä, on kiva mennä kokeeseen. Jos taas treenit menevät pipariksi, jää sellainen olo, että oltiinkohan me nyt edes valmiiita. Miksi ihmeessä ilmoittauduin kokeeseen?  Kuinka noloa mennä esittämään jotakin räpellystä kaikkien niiden muiden taitavien koirakoiden joukkoon. Vaikka sanotaanhan sitä, että pieleen mennyttä kenraaliharjoitusta seuraa loistavasti mennyt koe.

Kisaa edeltävänä iltana vatsaa kipristelee. Mitä tärkeämpi koe sitä enemmän. Aina ei tule uni. Lauman vanhin koira, uskomattoman viisas, kiipeää sänkyyn. Eihän tuo hölmö omistaja muuten saa nukutuksi. Kisa-aamuna ei tee mieli syödä. Jotain olisi kuitenkin saatava alas, kun päivästä voi tulla pitkä. Kepo  on tärkeässä roolissa kisapaikalla ja kotona. Hän tekee parhaansa vaikka saakin äksyilyjä niskaan. Jännittävä ohjaaja ei ole aina sitä mukavinta seuraa. On sitä käynyt joskus niinkin, että auto on jo pihalla käynnissä, kun kisaaja kyykkii pää vessanpöntön päällä ja miettii tuleeko aamupalan muruset ylös.

Automatkalla kisapaikalle pitää kuunnella ne tietyt biisit. Tulee kisafiilis. Jännitys lievittyy. Tulee sellainen olo, että kyllä me oikeastaan osataan. Tulee halu saada kymppejä, tulee halu voittaa. 

Kisapaikalla on omat rutiininsa. Ensin ilmoittautumaan ja katsomaan miten kehät on. Koirat lenkille. Numerolappu selkään. Ennen omaa vuoroa vähän lämppää ja virittelyä. Kohta mennään. Edellisen koirakon kohdalla pulssi nousee. Tulee pakkoliikkeitä. Pitää kaivella taskuja, niistää nenää, rasvata huulia. Ja sitten kuuluu liikkeenohjaajan kutsu; ”Seuraava koira kehään!”. Pyydän koiran seuraamaan. Mennään, yritän hymyillä. Ja kas- kehässä usein ei jännitäkään enää. Odottaminen on pahinta, mutta kun pääsee tekemään on jännitys ohi.

Joskus vuosia sitten olin tanssiin liittyvässä katselmuksessa -en siis edes kilpailussa, ja kun tuli minun ja parini vuoro siirtyä lattialle, katosi jaloistani tunto. En tuntenyt lattiaa ja askeleet upposivat jonnekin tyhjyyteen– tanssi siinä nyt sitten. Tokokehässä tätä ei sentään ole tapahtunut, vaikka kepo onkin joskus huomauttanut, että jännittynyt kävelyni muistuttaa erehdyttävästi C-3PO:n liikehdintään. Ja jännittävä ohjaaja voi olla herkälle koirallekin vaikea tulkittava. Koira, joka treeneissä osaa, saattaa kisakehässä muuttua ohjaajaa rauhoittelevaksi ja hitaaksi. Aina treeneissä paikallaan pysyvät koira ei kestä kisamaista paikkamakuuta. Seuraamisessa koira jätättää tai ottaa muuten etäisyyttä ohjaajaan. Normaalisti varmat liikkeet menevät plörinäksi. Ohjaaja saattaa myös mokailla, unohtaa käskyttää koiraa tai antaa vääriä käskyjä. Vain muutomia esimerkkejä mainitakseni.

Mikä siihen kisajännitykseen sitten auttaa? Kisakokemusta ei saa kuin kisaamalla ja kokemuksen myötä jännityskin hiljalleen lievittyy. Lisäksi kisamaisia treenejä kannattaa tehdä omalla treeniporukalla ennen virallisia kokeita. Treeneissä voidaan rakentaa kehät, valita joukosta joku tuomariksi ja joku liikkeenohjaajaksi. Yleisöä voi olla paikalla taputtamassa ja höpöttelemässä kehän reunalla. Tällaisessa treenissä näkee hyvin mikä todellisen osaamisen taso on, miten koira reagoi häiriöihin ja palkkaamattomuuteen.


Ehkä kisaamaan kannattaa myös mennä vasta, kun liikkeet on opeteltu huolella. Tietäen, että ohjaaja ja koira molemmat osaavat. Kun liikkeet ovat hallussa ei ehkä jännitä niin paljon. Toisaalta kisakynnystä ei kannata nostaa liian korkeaksi tai virheitä pelätä liikaa, sillä kaikki mokaavat joskus, eikä se lopulta ole niin vakavaa. Ennen kaikkea kannattaa muistaa positiivisen ajattelun voima. Uskoa itseensä ja luottaa koiraan. Te olette upea tiimi ja kaikki on mahdollista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti